En gastric bypass er en operation der gør mavesækken meget mindre, og madens vej gennem tarme bliver kortet af. Og den del hvor der bliver optaget føde bliver også kortere, så derfor en mindre optagelse af føden.

Den del af mavesækken der ligger til bage ligger som en blindsæk, og den har stadig den funktion at producere fordøjelses væsker og enzymer, som så bliver tilsat maden i det sammen løb hvor bypassen den mødes med den resterende del af tarmen og hvor resten af fordøjelsen så foregår.

Formålet er:

  1. At reducerer føde indtaget.
    2. Hurtigere mætheds fornemmelse.
    3. Mindre kalorie indtag, som følge af den lille mavesæk
    4. Dumping ved indtagelse af fedt og sukker i større mængder
    5. Et blivende vægt tab på 60-70% af overvægten
    6. Bedre livskvalitet
    7. Forbedring af livstruende livstilssygdomme

 

Dengastric operation der laves kaldes en labroskopisk gastrisk bypass.(The roux-en-Y Gastric Bypass) og udføres med kikkert.

Man deler mavesækken i 2 dele en lille del (den ny mave) og den anden del der ligger som en blindsæk.

Tyndtarmen deles nu nedenfor 12 finger tarmen, og man afmåler det stykke (ca.180cm) der skal sættes på den nye mave. maden løber nu direkte fra den nye mave ud i tyndtarmen og den til sættes så først enzymer og galde væsker ved sammen løbet af de 2 maver.

Se beskrivelse under operations beskrivelse.

Alt efter patientens tilstand vil operationen tage 1,5 time til 2 timer. I alt. Opvågning under overvågning, og ekstra overvågning det første døgn.

Se yderlige informationer om:

komplikationer ved operation og kriterier for operation